Medveten Gröns linsbollar med rostad mandel

2 augusti, 2015

Medveten Gröns linsbollar med rostad mandel | Foto: Michael Krantz

Medveten Gröns linsbollar med rostad mandel

Ca 20 – 30 bollar, beroende på hur stora man rullar dem :)

Ingredienser

500 g linser
1 liten rödlök
1 stor vitlöksklyfta
1,5 matsked tomatpuré
1 kryddmått paprikapulver
1 kryddmått cayennepeppar om man vill ha lite sting i
olivolja att steka i
1 kruka persilja
salt, peppar efter smak
ca 100 g mandlar

Gör så här

Koka linserna i dubbelt så mycket vatten på medelhög värme i 15 – 20 min. Var glad åt att linserna SKA bli mosiga så du slipper känna misslyckandet man lätt känner vid linskokning annars. När vattnet kokat bort och linserna förvandlats till mos häller du över det i en värmetålig bunke och låter svalna. Finhacka rödlöken och vitlöken och fräs det i olivolja tillsammans med tomatpuré, paprika och cayennepeppar tills löken är mjuk. Rosta mandlarna i ugn på 200 grader i tio minuter eller i torr stekpanna på ganska hög värme tills de får lite färg. Låt svalna och hacka till strössel.

När smeten svalnat något blandar du ner tomatpurégojset mixar hela alltet med en stavmixer, och smakar av med salt och peppar, färsk grovhackad bladpersilja och eventuella andra spontana ingredienser du kommer på i stunden, lite rivet citronskal, en extra vitlöksklyfta eller varför inte lite spiskummin? Endless possibilities!

Forma till bollar med blöta händer och rulla i hackade mandlar – färdiga att servera. Ska de serveras senare åker de in i kylen men se till att ta ut dem minst 30 min innan servering. De ska ätas rumstempererade, inte kalla!!

Kristin Petersson, Medveten Grön

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016 podd i grytan