100-120 stycken
Mormor Ingas veteskorpor
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl olja, neutral
1 tsk salt
12-15 dl vetemjöl
1 dl strösocker
100 g smör
1 tsk kardemumma
1 tsk hjorthornssalt
Så här gör mormor
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och olja till 37°C. Slå blandningen över jästen och rör om så jästen löser sig.
Tillsätt salt och 1 liter av mjölet. Arbeta tills degen är smidig, den ska vara lös. Täck över och låt jäsa 30 minuter.
Rör ihop smör, strösocker, kardemumma och hjorthornssalt. Blanda ner i degen och tillsätt resten av mjölet – men lite i taget. Arbeta degen smidig.
Dela upp i fem bitar, rulla ut till längder och dela varje längd i 10-12 bitar. Rulla ihop bitarna till bullar och låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Grädda bullarna i 225°C i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Dela sedan bullarna med en gaffel, lägg halvorna på plåtar och rosta dem gyllengula på 225°C i 4-5 minuter. Sänk sedan värmen till 70-90°C och torka skorporna 3-4 timmar.
Leave a Reply