Mormor Ingas veteskorpor

23 juni, 2015

Mormor Ingas veteskorpor | Foto: Michael Krantz

100-120 stycken

Mormor Ingas veteskorpor

50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl olja, neutral
1 tsk salt
12-15 dl vetemjöl
1 dl strösocker
100 g smör
1 tsk kardemumma
1 tsk hjorthornssalt

Så här gör mormor

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och olja till 37°C. Slå blandningen över jästen och rör om så jästen löser sig.

Tillsätt salt och 1 liter av mjölet. Arbeta tills degen är smidig, den ska vara lös. Täck över och låt jäsa 30 minuter.

Rör ihop smör, strösocker, kardemumma och hjorthornssalt. Blanda ner i degen och tillsätt resten av mjölet – men lite i taget. Arbeta degen smidig.

Dela upp i fem bitar, rulla ut till längder och dela varje längd i 10-12 bitar. Rulla ihop bitarna till bullar och låt jäsa under bakduk 40 minuter.

Grädda bullarna i 225°C i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Dela sedan bullarna med en gaffel, lägg halvorna på plåtar och rosta dem gyllengula på 225°C i 4-5 minuter. Sänk sedan värmen till 70-90°C och torka skorporna 3-4 timmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016 podd i grytan