Russin- och solrosbröd, Thörnströms

20 december, 2015

Russin- och solrosbröd, Thörnströms

Starta med att låta fördegen jäsa i köket under natten. Blötlägg* kryddor, solrosfrön och russin.

Ca 40-60 små portionsbröd

Fördeg & blötläggning:
2 ½ dl vatten
200 g, 3 ½ dl grovt rågmjöl
5 g jäst
1 msk, 10 g hel anis*
1/2 dl, 30 g solrosfrön*
1/2 dl, 30 g russin*

Dag 2:
2 ½ dl vatten
10 g jäst
1 msk, 10 g olivolja
1/2 msk, 10 g mörk sirap
7 ½ dl, 450 g Vetemjöl Special eller Manitoba Cream
1/2 msk, 10 g salt

Gör så här:

  1. Fördeg: Blanda vatten, grovt rågmjöl och jäst i en bunke och bearbeta ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur under natten. Häll anis, solrosfrön och russin i en burk. Täck med vatten och låt stå till nästa dag.
  2. Dag 2: Sila av vattnet från det blötlagda och ta vara på det som degspad. Fyll på med vatten till sammanlagt 2 ½ dl. Blanda ner samtliga ingredienser utom salt i fördegen och bearbeta degen i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt salt och kör degen ytterligare 5 minuter. Häll upp den lösa degen i en mjölad form, plasta och låt den jäsa ca 60 minuter.
  4. Häll upp degen på mjölat bakbord, platta försiktigt ut den och skär först i remsor och sedan i mindre bitar. Lägg på plåt. Eller forma till limpor och lägg på plåt. Sätt ugnen på 250°.
  5. Låt jäsa ganska varmt (ca 40°) till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  6. Grädda mitt i ugnen (gärna med ånga i början) 4-5 minuter, sänk värmen och grädda ytterligare några minuter tills bröden fått fin gyllenbrun färg.

TIPS! *Blötläggning av hela kryddor, frön, kross mm några timmar (eller dagen innan) bakning passar till nästan alla degar. Allt får mera arom och bättre konsistens. Sila av och använd blötläggningsvattnet som degspad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016 podd i grytan