Vi tänder idag andra ljuset i adventsstaken och passar på att besöka de små änglarna i Steinbrenner & Nybergs chokladfabrik. Vi får lära oss om pralintillverkning och får lukta, smaka, känna oss fram i detta kakaounderland. Vi smashar in ytterligare julstämning i upptakten till JCs födelsedagskalas!

Vill man ta Camilla och/eller Helenas jobb, rekommenderas Ester Mosessons Gymnasium, som specialiserar sig på utbildningar inom restaurang och livsmedel. Där kan man även tävla i SM i Unga Bagare, en bageritävling för ungdomar upp till 23 år, där 10 finalister bakar matbröd, vetebröd, wienerbröd, frukostbröd och skådebröd.

En burk med tonkabönor | Foto: Michael Krantz

En burk med tonkabönor | Foto: Michael Krantz

Dipteryx odorata eller Tonkabönan är en aromatisk litet frö som används som smaksättare i framför allt det franska dessertköket. Det har även använts som ett vaniljsubstitut, i parfym och som smaksättare i piptobak. Bönan ser ut som en svart mandel och beskrivs doftar enligt Wikipedia likt Myskmadra. Den används lite på samma sätt som en vaniljstång och silas bort efter den smaksatt tillräckligt.

Transferark för mönster och text | Foto: Michael Krantz

Transferark för mönster och text | Foto: Michael Krantz

Vill man sätta färg och mönster på sina praliner, gör man det med hjälp av så kallade transferark som man lägger på när chokladen stelnar. Då förs färgen, gjord på kakaosmör och diverse färgämnen, över från plastarket till chokladen.

 

Steinbrenner_Insta

Den mycket populära pralinkalendern buren av en lika populär bageripraktikant. Bilden från Steinbrenner & Nybergs instagramflöde. Lägg märke till de halva dagarna.

 

Helenas pepparkakshus, årets modell. Helt otroligt! Bilden från hennes instagramflöde.

 

Jättetack till Hans Erngard som gav oss guldbiljetten till chokladfabriken!

Steinbrenner & Nybergs hemsida hittar du här och Bageributiken hittar du på Alfagatan 22 i Mölndal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments on “024 – Andra Advent Steinbrenner & Nyberg

  1. Genialiskt med halva dagar!

© 2016 podd i grytan