Vit nyårstårta med syrlig citronmousse – Hembakningsrådet

29 december, 2015
Nyårstårtan | Foto: Agneta Thorsén

Nyårstårtan | Foto: Agneta Thorsén

Här omfamnas en lätt syrlig citronmousse av syltbestrukna tunna bottnar med mandelsmak. Kanternas mandelflagor ger också skön knaprighet.

Ca 16 bitar

Botten:
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ¼ dl vetemjöl
½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver

Citronmousse:
7 blad gelatin
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl strösocker
1 citron, rivet skal av hela och saft av halva
1 tsk vaniljsocker
5 dl lätt crème fraiche
1 dl drygt, hallon- & rabarbersylt

Garnering:
50 g rostade mandelspån
Florsocker

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175°. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en slät pajform med löstagbar botten ca 22 cm i diameter. Smöra och sockra. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
2. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver och blanda ner det försiktigt i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr. Låt kakan svalna i formen.
3. Vänd kakan upp-och-ner på sockrat smörpapper och låt kallna helt. Dela i två bottnar. Diska ur formen och fodra den med plastfolie (botten och upp mot kanterna.)
4. Citronmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
5. Vispa grädden.
6. Vispa äggulor och socker riktigt poröst. Tillsätt rivet citronskal (saften hälls i en liten kastrull), vaniljsocker och crème fraiche.
7. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften på svag värme. Ta det från värmen och blanda ner lite av äggvispet i gelatinet.
8. Blanda sedan ner gelatinet i resten av äggvispet. Vänd till sist ner den vispade grädden.
9. Bred ut hälften av sylten tunt på ena kakbotten (på den skurna sidan). Lägg ner den i kakformen med syltsidan upp.
10. Fyll på med moussen. Bred resten av sylten på den andra kakbotten (på den skurna sidan). Lägg den med syltsidan neråt som ett lock över moussen. Låt kakan stelna i kylskåp minst 4 timmar.
11. Ta upp tårtan ur formen och dekorera kanterna med rostade mandelspån. Lägg på tårtfat och pudra över florsocker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2016 podd i grytan